Z današnjimi treningi se čisto zares zaključuje sezona 2019/20 in Ilirijanke in Ilirijani se odpravljamo na zaslužene počitnice.

Kot smo že zapisali v naslovu, je bila iztekajoča se sezona prav gotovo sezona preizkušenj. Slab tekmovalni začetek, poškodbe in trenerske menjave so zaznamovali našo jesen. A letošnjo sezono si bomo zapomnili predvsem po epidemiji koronavirusa, zaradi katere se je v mesecu marcu zaustavilo življenje kot smo ga poznali. In s tem tudi vsa tekmovanja in treningi. 

Ampak nismo se dali. Tudi v času, ko nismo smeli biti skupaj, so naša dekleta ohranjala formo z individualnimi treningi in drugimi športnimi aktivnostmi. Stike smo ohranjali preko Zoom srečanj in celo izvajali on-line treninge. Vse v upanju, da se pred iztekom sezone le uspemo vrniti pod koše.

Želja se nam je uresničila v maju, ko smo se ponovno zbrali. Sprva so bili naši treningi prilagojeni veljavnim zdravstvenim priporočilom in niso dopuščali stika med igralkami, že konec meseca pa smo zadihali s polnimi pljuči, se vrnili v dvorane in sezono zaključili v tekmovalnem duhu, s prijateljskimi tekmami proti vrstnicam iz Zagreba. 

 

Epidemija je košarkarice in košarkarje žal prikrajšala za vrhunec sezone, razigravanja v članski in zaključne turnirje v mlajših starostnih kategorijah. Prvič v zgodovini slovenske košarke smo tako končno razvrstitev klubov v državnem prvenstvu dobili na osnovi zadnjih zaključenih delov tekmovanj. 

Naša mlada članska ekipa je tako sezono v 1.SKL tako zaključila na 8. mestu. Bolj uspešne so bile v tekmovanju za Pokal članic, kjer so osvojile končno 4. mesto. Ne glede na uvrstitev na lestvici pa si naša ekipa, katere povprečna starost ne dosega niti 18 let, zasluži vse pohvale za prikazano, predvsem pa izkazan napredek v drugi polovici sezone, ko je vodenje ekipe prevzel trener Samo Plevnik. 

V kategoriji U19 smo letos prvič nastopili z dvema ekipama. Ekipa U19A, ki so jo skozi celotno sezono pestile poškodbe, nekaj igralk pa je tudi prenehalo s treniranjem košarke, je vse do konca tekmovanj lovila zaostanek, ki si ga je priigrala v prvi polovici sezone. Dekleta so po trenerski menjavi počasi stopnjevala formo in si s četrtim mestom na lestvici po drugem delu tekmovanja priborila uvrstitev na zaključni turnir državnega prvenstva

Izjemno pa se je izkazala naša U19B ekipa, ki je tekmovanje končala na 5.mestu. Mlade Ilirijanke so odlično parirale starejšim tekmicam in bile vse do konca drugega dela prvenstva kandidatke za zaključni turnir najboljše četverice.

Kadetinje so upravičile visoka pričakovanja pred začetkom sezone in odlično nastopale tako v domačem prvenstvu kot tudi mednarodni WABA ligi. V obeh tekmovanjih so brez težav dosegle zastavljen cilj, uvrstitev na zaključni turnir. Po predčasnem zaključku obeh tekmovanj zasedajo tako 2. mesto v državnem prvenstvu 3.mesto v mednarodni WABA ligi. Naša druga kadetska ekipa pa je v državnem prvenstvu zasedla končno 17. mesto.

Starejše pionirke so sezono zaključile na 9. mestu, dekleta pa so se kalila tudi v konkurenci U17. Spomniti velja, da gre za mlado ekipo, večino ekipe namreč sestavljajo igralke letnika 2006, katerih čas šele prihaja. Poudarek letos tako ni bil na doseganju tekmovalnih rezultatov, pač pa na razvoju igralk. In prepričani smo, da bodo punce v naslednji sezoni pokazale česa so sposobne. U15B ekipa, v kateri se kalijo tudi mlajše igralke, je sezono zaključila na 27. mestu.

Dekleta U13 so tekmovala v državnem prvenstvu in Mini pokalu za dekleta. Naše mlade borke so s končnim 2. mestom v državnem prvenstvu in 5. mestom v Mini pokalu dokazale, da lahko na njih v prihodnje resno računamo.

Tudi najmlajše Ilirijanke, ki tekmujejo v starostni kategoriji U11, so dokazale, da je prihodnost šišenske košarke svetla. Dekleta so s tekmovanji začela v drugi polovici sezone in jih opravila z odliko, predvsem pa prikazala izjemen napredek, voljo in srčnost. Bravo, punce!

Za konec se pri dosežkih lahko pohvalimo tudi s 4. mestom v Pokalu mladih, ki ga že 14 let organizira Košarkarska zveza Slovenije. Glavni kriterij pri točkovanju klubov oziroma društev so množičnost, ki izhaja iz števila prijavljenih in sodelujočih ekip, pa tudi uvrstitev ekip v tekmovanju in spoštovanje tekmovalnih določil.

Na počitnice se odpravljamo polni optimizma in z upanjem, da bo naslednja sezona potekala brez posebnosti. 

 

#G R E M O I L I R I J A

(Skupno 320 obiskov, današnjih obiskov 1)